Persbericht (1 oktober 2009)

COMPOSITIES VAN ZAPPA HERONTDEKT …

Nederlands eigen symfonische traditie teruggevonden

Wereldpremière CD Opname van dirigent Simon Murphy en de New Dutch Academy na seven jaar onderzoek

NEDERLAND HAD GROTE SYMFONISCHE TRADITIE IN DE 18e-EEUW

Nederland heeft in de achttiende eeuw een grote symfonische traditie gekend. Het Hof van de toenmalige Oranjes in Den Haag was destijds een belangrijk Europees muzikaal centrum dat grote achttiende-eeuwse componisten en muzikanten als CF Abel, Richter, Wendling, Beethoven, Dussek en Mozart aantrok.

Minder bekend is dat er aan het hof van Prins Willem van Oranje, stadhouder Willem de Vijfde, ook volop gecomponeerd werd. Het hof hield er een eigen orkest op na en bood jarenlang onderdak aan een indrukwekkende reeks Europese topmuzikanten en componisten die in opdracht van de Oranjes composities het licht deden zien. Zoals in die tijd beroemde virtuozen als violist Carl Stamitz en de Italiaanse cellist Francesco Zappa (fl. 1763-1788) .

Die laatste verbleef jarenlang in Den Haag en componeerde er werken die in zijn eigen tijd overal in Europa werden uitgevoerd. Dat gebeurde ook met werk van andere hofcomponisten van de Oranjes, want hun werk was in die tijd geliefd en toegankelijk dankzij prachtige uitgaven van grote internationale muziekuitgevers, zoals de gebroeders Hummel uit Den Haag.

Het bestaan van dit repertoire was zo goed als vergeten en het belang ervan helemaal. Daaraan komt nu na ruim twee eeuwen een eind dankzij het werk van de Australisch/Nederlandse dirigent Simon Murphy en zijn Haagse barokorkest ‘The New Dutch Academy’ (NDA). Murphy en de onderzoeksafdeling van de NDA hebben de afgelopen zeven jaar via studies van de Europese muziekarchieven veel prachtige Haagse hofcomposities herontdekt, waaronder werk van Francesco Zappa. Volgens Murphy gaat het om kwalitatief zeer hoogstaand werk, ,,Het werk van hofcomponisten als Zappa stamt uit de tijd dat de symfonie een nieuw muzikaal medium was. De componeerstijl onderstreept de internationale oriëntatie van het toenmalige hof en je hoort er de opwindende muzikale ontwikkelingen in terug die plaatsvonden in toenmalige muzikale centra zoals Mannheim, Potsdam en Dresden.’’

De herontdekking van de symfonische traditie aan het hof van de Oranjes is volgens Murphy van grote betekenis voor de muziekgeschiedenis. ,,Dit werk werd tot voor kort als weinig interessant ondergewaardeerd. Dat is ten onrechte, want de Nederlandse symfonische school blijkt verbazingwekkend rijk en levendig te zijn geweest.’’ En Francesco Zappa was in zijn tijd volgens Murphy net zo’n grensverleggende componist en muzikant als zijn twintigste-eeuwse naamgenoot Frank Zappa.

Muziekliefhebbers konden in juni al iets ervan horen tijdens het jaarlijks Haagse festival voor klassieke muziek. Murphy en de NDA voerden tijdens een concert op de Hofvijver, op een steenworp afstand van de plaats waar ze ooit ontstonden, werken uit van Zappa en andere achttiende-eeuwse hofcomponisten. Werk dat binnenkort ook te horen is op de nieuwe zojuist opgenomen CD. ,,Een wereldpremière!’’, zegt de trotse leider van de NDA.

Deze CD (‘Zappa Symphonies, Crowning Glory’) is de eerste CD ooit die helemaal gewijd is aan de symfonische composities gemaakt voor het bruisende achttiende-eeuwse Haagse hof.

De nieuwe CD bevat onder andere de recentelijk door Murphy herontdekte Zappa-compositie ‘Adagio voor Cello en Orkest’ en een selectie van symfonische muziek van Zappa en andere hofcomponisten zoals Graaf, Schwindl en C. Stamitz.

Een deel van dit repertoire werd onlangs uitgevoerd door de NDA tijdens de viering van de vierhonderd jaar oude banden tussen Nederland en New York in New York (‘Hudson 400’, September 2009).

De New Dutch Academy CD ‘Zappa Symphonies, Crowning Glory’ wordt (internationaal) uitgebracht op het Nederlandse PentaTone label (PTC 5186365). In Nederland ligt de CD vanaf 1 oktober in de winkels (Distributie: Codaex).

In Nederland is de NDA in de komende maanden ook live te horen in thuisstad Den Haag in een aantal barok- en symfonische programma’s, ondermeer:

 

zondag 25 oktober 2009, aanvang 14:30 in de Nieuwe Kerk, Den Haag

JS Bach Brandenburgsconcert nr. 2 in F, Concerten van Vivaldi, Telemann, Schickhardt, JS Bach diverse aria’s voor sopraan en orkest

Kaarten: Kassa Dr Anton Philipszaal T 070 – 8800333

dinsdag 15 december 2009, aanvang 20:15 in Theater Diligentia, Den Haag

JS Bach Brandenburgsconcerten nr. 3 and nr. 6, Van Wassenaer Concerto Armonico nr. 1, Kerstmuziek van Schein, Schütz, JS Bach

Kaarten: Kassa Theater Diligentia T 0900 – 4104104

vrijdag 22 januari 2010, aanvang 20:15 in de Dr. Anton Philipszaal, Den Haag  

Mozart Ouverture tot Clemenza di Tito, Wranitzky Concert voor 2 altviolen en orkest, Dittersdorf Ouverture tot Doktor und Apotheker, Mozart Symfonie “Haffner”

Kaarten: Kassa Dr Anton Philipszaal T 070 – 8800333

 

Het oranjeconcert dat de New Dutch Academy in juni (jl.) gaf op de Hofvijver met werken van de Haagse hofcomponisten Zappa, Graaf en Stamitz (o.l.v. Simon Murphy, presentatie Reinildis van Ditzhuyzen), kan worden bekeken via videostreaming op de site van de AVRO. Bekijk nu (klik).

_________________

Niet voor publicatie:

Contact, rechtenvrije foto’s en beeldmateriaal

Simon Murphy + 31 614 975 395