Persbericht (25 november 2010) 

Dirigent Simon Murphy, een week lang op Radio4  

In de week van 29 november tot en met 3 december is dirigent Simon Murphy dagelijks te gast op Radio4 in het programma Muziekwijzer gepresenteerd door Edwin Rutten.

Murphy heeft zijn lievelingsopnames van Bach/jazzpianist Jacques Loussier en de Swingle Singers uitgekozen. Daarnaast komen ook zijn eigen opnames aan bod. Hij presenteert een selectie van 18de-eeuwse Nederlandse symfonieën van zijn nieuwste Cd “Zappa Symphonies” (PentaTone Classics) en live opnames van symfonieën van Haydn, Beethoven en Wranitzky uit een recent verschenen live portret Cd die de NPS van hem uitbracht.  

Murphy was al eerder gastprogrammeur op Radio4, zoals in ‘Een goede morgen met …’ van Aukelien van Hoytema. Ook was hij te horen bij Radio4 presentatoren en -samenstellers als Hans van den Boom, Marcel Venderbosch en Peter Bree en was hij te zien bij televisieprogramma’s als ‘Vrije Geluiden’ van de VPRO.  

Inmiddels heeft Murphy veel concerten voor de radio verzorgd. In Nederland waren dit programma’s met barokorkestraal repertoire van Corelli en Handel tot en met programma’s met de grote 18de-eeuwse symfonische werken van Mozart, Haydn en Beethoven in series en festivals zoals de ZaterdagMatinee en het Festival Oude Muziek.  

Als dirigent van Den Haag’s barokorkest de New Dutch Academy (NDA) heeft Simon Murphy naam gemaakt met zijn pionierswerk op het gebied van 18de-eeuws symfonisch repertoire waarmee hij internationaal waardering oogst. De van oorsprong geboren Australiër (Sydney, 1973) is in 1996 naar Nederland gekomen en heeft ervaring opgedaan bij o.m. Gustav Leonhardt en Frans Brüggen.

Als voorvechter van de nieuwe generatie Nederlandse Oude Muziek is Murphy vooral bekend om zijn aansprekende en dynamische uitvoeringstijl en zijn verfrissende en originele aanpak van programmeren.   

Het volgende concert van Simon Murphy met de NDA is op 3 december in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. Op het programma “Bohemian Rhapsody” staan Beethoven’s 2de Symfonie, Wranitzky’s Ouverture tot Oberon, Vanhal’s Contrabasconcert en Mozart’s Symfonie nr. 38 ‘Praagse’.

Info over het concert op de NDA website     Concertkaarten     Luister naar de NDA’s webradio