Persbericht (4 januari 2014)

Nieuwe App brengt Nederlands muzikaal erfgoed tot leven 

Het Haagse barokorkest, New Dutch Academy (NDA), o.l.v. Simon Murphy, heeft een 'app' ontwikkeld met de verrassende resultaten van nieuw muzikaal onderzoek over de rijke, internationale muzikale tradities van hofstad Den Haag. Met deze (digitale) ontdekkingstocht zet het orkest belangwekkend Nederlandse cultureel erfgoed (terug) op de kaart. 

Op 10 december jl. werd de app gelanceerd voor pers en sponsors in de Balzaal van de Raad van State in Den Haag. Hij is vanaf vandaag online en is beschikbaar gemaakt in twee versies (een voor Apple en een voor Android mobile devices). 

Download App 

via www.newdutchacademy.nl 


Persbericht 

Den Haag was in de 18e eeuw een belangrijk muziekcentrum van Europees formaat. 

Beroemde musici deden de stad aan, op hun Europese tournees. Vaak werden zij uitgenodigd door het stadhouderlijk hof, dat op cultureel gebied een sterke, stimulerende rol had.  De jonge Mozart was maar één van de vele beroemdheden, die hier musiceerden en componeerden. Er was dan ook een bloeiende muziekuitgeverij in de stad.

Dat is té weinig bekend. Maar na bijna een decennium onderzoek en muzikale exploratie naar deze Haagse symfonische traditie heeft dirigent Simon Murphy en Den Haag's barokorkest, de New Dutch Academy (NDA), in 2009 de allereerste Cd-opname daarvan gepresenteerd. Dit herontdekte Nederlandse culturele erfgoed werd enthousiast ontvangen door de internationale muziek vakpers. Ook in Nederland. 

Vervolgens heeft de NDA nu een aanvullend onderzoeksproject afgerond naar de locaties in de hofstad waar e.e.a. zich heeft afgespeeld, o.a. 
- waar hebben de hofmusici gewoond
- waar hebben beroemde bezoekende musici zoals JC Bach, Mozart en Beethoven gespeeld
- waar waren de vele operahuizen en concertlocaties.

Dit grootscheepse onderzoek – door historica Corry Klugkist en NDA dirigent Simon Murphy – heeft veel nieuws opgeleverd, waardoor je je nog levendiger kunt voorstellen hoe bruisend en kosmopolitisch Den Haag toen geweest moet zijn. 

De NDA wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met de resultaten van haar onderzoeken en vooral met dit inspirerende en enerverende muzikale erfgoed. De NDA maakt dit daarom op diverse manieren aan verschillende publieksgroepen bekend. 

Professionals – Wetenschappelijke Artikelen en Edities 

Voor de professionals heeft de NDA de nieuwe informatie gepubliceerd in wetenschappelijke vakbladen en op de eigen website. Lees hier (op de NDA site, onder articles) een artikel over hofcellist F. Zappa. 

In samenwerking met de Haagse uitgevers Albersen Muziekverhuur zijn NDA’s moderne edities van de herontdekte Haagse hofsymfonieën beschikbaar gemaakt voor symfonieorkesten overal ter wereld, waardoor het concertpubliek van Scandinavië tot Australië al getrakteerd is op live uitvoeringen van deze prachtige, teruggevonden Nederlandse symfonische werken. 

Algemeen Publiek – App en Wandeltocht 

En nu, met ondersteuning van o.a. BNG Cultuurfonds en Rabobank Stimuleringsfonds Den Haag,  presenteert de NDA deze informatie aan een algemeen publiek. Dit wordt gedaan door middel van een muzikale wandeltocht in twee aantrekkelijke en uitnodigende vormen 

- als app of te wel 'digitale ontdekkingstocht'
en (voor het minder digitaal georiënteerde publiek)
-als een wandeling met een historische wandelkaart van Den Haag met bijhorende boekje 

De App werd ontwikkeld door de New Dutch Academy i.s.m. ontwerpster Crisja Ran en het team van Martin de Lang van App ontwikkelaars MDL Solutions

Beide versies (app en wandeltocht als pdf) worden gratis aangeboden voor download via de NDA site: www.newdutchacademy.nl 

De app wordt ook te downloaden via de website van het Haags Historisch Museum (HHM) www.haagshistorischmuseum.nl Bij het HHM kan een groepsrondleiding met gids worden aangevraagd. In de Museumwinkel zijn de historische wandelkaart en het boekje ook beschikbaar. 

Meer Informatie 

Over de NDA 
www.newdutchacademy.nl

Over dirigent Simon Murphy 
www.simonmurphyconductor.com 

CD 

De wereld première Cd-opname “Symphonies from the 18th Century Court of Orange in The Hague”, New Dutch Academy Orchestra o.l.v. Simon Murphy (Pentatone Classics PTC 5186 365) is verkrijgbaar via www.pentatonemusic.com, via www.amazon.com of op iTunes

_ _ _ _ _ _ _ _ 

Niet voor publicatie 

Meer informatie en beeldmaterial verkrijgbaar via This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it